‘Boekenweekgeschenk is een instituut’

De 87ste editie van de Boekenweek – het bekendste jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek – is in volle gang. Voor de Boekenweek 2022 schreef Ilja Leonard Pfeijffer het Boekenweekgeschenk, ‘Monterosso mon amour‘. Bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau.

“Het Boekenweekgeschenk is een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie”, stelt schrijver lja Leonard Pfeijffer. “Het is werkelijk een eer om het te mogen schrijven. Al langere tijd was het een wens die ik stiekem koesterde om ooit gevraagd te worden en dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière.”

9 tot en met 18 april Boekenweek 2022

“Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken”, vertelt Pfeijffer. “Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me.”

Ode aan boekhandelaren en bibliothecarissen

“Omdat ik de verantwoordelijkheid die mijn moeder en de schitterende, lange traditie mij oplegden op mijn schouders voelde drukken, heb ik het als mijn plicht beschouwd het beste te maken wat ik op dit moment in mij heb. Ik heb het boek met opzet heel nadrukkelijk speciaal toegespitst op de gelegenheid. Het sluit aan bij het thema van de eerste liefde, het gaat over het belang van verhalen en het is een ode aan al die boekhandelaren en bibliothecarissen die in anonimiteit de spil vormen van het boekenbedrijf en van onze literaire cultuur.”

De Boekenweek 2022 duurt nog tot 18 april.

Boeken

Plaats een reactie