Boekenweek is een ‘verkoopmotor’

De vandaag weer gestarte ‘Boekenweek’ vormt al jaren een verkoopmotor voor de boekhandel. Lezers ontvangen in de boekhandel bij besteding vanaf € 12,50 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk: Jas van belofte van Jan Siebelink. Het Boekenweekgeschenk verschijnt dit jaar in een oplage van 644.000 exemplaren.

In 2018 zorgde de Boekenweek, met het thema Natuur, voor een omzetstijging van 2,8% aan Nederlandstalige boeken ten opzichte van een jaar eerder, stelt initiator CPNB vast: “De afzet bleef nagenoeg gelijk. De positieve cijfers tijdens de Boekenweek wijzen uit dat lezers meer geld over hadden voor een boek en meer besteedden aan bijzondere en mooi uitgegeven boeken. Het was het vierde jaar op rij dat de Boekenweek een plus noteerde in omzet. Sinds 2015, het eerste jaar na de crisis, steeg de omzet ten opzichte van het voorafgaande jaar met respectievelijk 6,8%, 1,2% en 1,1%. De Boekenweek was dus wederom een verkoopmotor. Voor boekhandels die actief deelnamen aan de campagne gold dat des te meer, zij noteerden een omzetstijging van 3,3% ten opzichte van 2017.”

Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink
Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink

Boekenweekgeschenk

Na het succes van vorig jaar wordt in samenwerking met Boeken fan Fryslân het Boekenweekgeschenk ook dit jaar in beperkte oplage in het Fries uitgebracht: Jas fan belofte.

Op zondag 31 maart 2019 kunnen lezers gratis reizen met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Geschenkauteur Jan Siebelink ontmoet lezers in de trein.

Boekenweek in Vlaanderen

De Boekenweek vindt ook plaats in Vlaanderen. Daar gaat het evenement dit jaar echter een week later van start dan in Nederland: zo vormt het op 30 maart meteen ook de start van het ‘Festival van de Boekhandel‘, dat de hele maand april duurt.

Boeken

Plaats een reactie