Boekenmakers: stuur je beste werk in!

De Best Verzorgde Boeken-competitie biedt ieder jaar een platform aan 33 boeken die uitmunten op het gebied van ontwerp, productie en opdrachtgeverschap (uitgeven). Ieder Nederlands boek kan meedoen aann deze verkiezing, waarbij het boek in zijn tastbare vorm wordt gevierd.

Internationaal staat de Nederlandse boekverzorging zeer hoog aangeschreven. Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden dan ook opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen. Dat kan in de volgende vijf categorieën:

  • Proza, poëzie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers
De oogst van De Best Verzorgde Boeken 2020

De vakjury bestaat dit jaar uit Edwin van Gelder (ontwerper), Stefano van der Knaap (creative director bij drukkerij Zwaan Lenoir), Astrid Vorstermans (oprichter/directeur uitgeverij Valiz), Sarah van Binsbergen (kunstjournalist en recensent) en Thomas Castro (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam en ontwerper). Deze jury zal kijken naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap; bij dit laatste element worden de verschillen in budgetten en doelgroepen meegewogen.

In het najaar 2022 exposeert het Stedelijk Museum Amsterdam ‘De Best Verzorgde Boeken 2021’ en wordt de catalogus gelanceerd.

Een studentenjury met vijf studenten van de Nederlandse kunstacademies beoordeelt eveneens de inzendingen. Hun selectie wordt bekendgemaakt op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl, gaat vergezeld van een eigen catalogus én maakt onderdeel uit van de expositie in Stedelijk Museum Amsterdam.

Boekenmakers kunnen inzenden tot en met vrijdag 7 januari 2022. Donderdag 10 maart 2022 wordt de uitslag bekendgemaakt.

Boeken

Plaats een reactie