Boekenlandschap in kaart

Elk zes maanden brengt CB de stand van zaken rond het fysieke en digitale boek in Nederland in kaart. ‘Het afgelopen halfjaar is door corona een bijzondere tijd geweest, die ook zijn impact heeft gehad op het boekenlandschap’.

In de pas gepubliceerde Boekenbarometer besteedt CB gedetailleerd aandacht aan de corona-periode, zoals in onderstaande grafiek:

Bron: CB

Boekenverkoop online groeit

Alle cijfers overziend concludeert CB: ‘De totale fysieke markt is de afgelopen 12 maanden 1,5% gekrompen in vergelijking met de 12 maanden daarvoor. In Q2 zien we een stijging van 3,7% in vergelijking met Q2 2019.’ De verkoop in de fysieke boekhandel heeft het zwaar gehad: ‘We zien de afgelopen 12 maanden een krimp van 7,9% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q2 van dit jaar vergelijken met Q2 2019, dan doet fysieke boekhandel het 10,9% slechter.’

De verkoop via online kanalen nam juist flink toe, met een groei van 19,0% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. ‘Als we Q2 van dit jaar vergelijken met Q2 2019, dan doet e-commerce het zelfs 57,9% beter.’ Het aandeel e-commerceverkoop op het totaal is gestegen naar 28,5%. Dit was een jaar geleden 23,6%, aldus CB.

Print on demand

Steeds meer uitgeverijen ontdekken de voordelen van het op afroep printen van boeken – in kleine oplages of zelfs een enkel exemplaar. ‘In totaal groeide POD in Q2 2020 met 57,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.’ Over de afgelopen 12 maanden kwam de groei op 37,1% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Stijging e-books

Hoewel het fysieke boek nog altijd een marktaandeel van 91,7% op het totaal vertegenwoordigt, neemt de verkoop van e-books toe. Het aandeel e-bookverkopen is ten opzichte van een jaar geleden gestegen van 7,5% naar 8,3%.

  • Bron:
Boeken

Plaats een reactie