Boekenbarometer 2018: opwaartse trend Print on Demand

CB publiceerde onlangs de Boekenbarometer 2018. Voor het eerst biedt de infographic nu een overzicht van cijfermateriaal over zowel het fysieke als het digitale boek.

De cijfers laten een stijging van de e-bookverkoop ten opzichte van 2017 (4,2%) en een hele lichte krimp zien van de afzet van het fysieke boek (-1,3%). De omzet van e-bookabonnementen blijft verder stijgen.

 

Print On Demand groeit. (Klik voor de volledige Boekenbarometer 2018)

 

De ontwikkeling op gebied van Print on Demand laat een opwaartse trend zien in afzet en aantal titels. De productie van een enkel exemplaar of een kleine oplage (‘short run’) op afroep is bij CB in handen van Printforce. Eind januari voltooide CB de verhuizing en verbouwing van Printforce. In Culemborg staat nu een nieuw machinepark van 7000 m2.

CB – voorheen bekend als Centraal Boekhuis – vormt de schakel tussen uitgever, boekverkoper en consument. Meer dan 1.000 uitgevers en 1.500 boekverkopers vertrouwen hun logistiek toe aan CB. Met de Boekenbarometer brengt CB de trends op de boekenmarkt op basis van eigen cijfermateriaal in beeld: “Het aandeel online verkopen op het totaal van fysieke boeken is met 8,8% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De totale afzet van het fysieke boek is in vergelijking met een jaar geleden licht gekrompen met -1,3%. Het vierde kwartaal is traditioneel een duurder kwartaal voor fysieke boeken. Bij e-books is deze trend niet echt duidelijk zichtbaar.”
  • Bron:
Boeken

Plaats een reactie