Boeken profiteren van leesbevordering door andere media

Andere media worden vaak gezien als bedreiging voor het boek, maar ze vormen tegelijkertijd ook een platform voor leesbevordering. Liefst 7 op de 10 kijkers en gamers gaan een boek lezen door het kijken van de gelijknamige film of tv-serie of het spelen van de gelijknamige videogame.

Recent GfK-onderzoek laat zien dat Nederlandse lezers meer fictie (gemiddeld 9,7 boeken per jaar) dan non-fictie (6,5 boeken) lezen. Een belangrijke reden voor de Nederlandse lezer om non-fictieboeken (bijvoorbeeld: managementboeken, naslagwerken of autobiografieën) te lezen is om zich te informeren, schrijft KVB Boekwerk op basis van het onderzoek.

“Toch leest men gemiddeld minder non-fictie dan twee jaar geleden: 6,5 boeken in 2019 tegenover 8 in 2017. Het boek is dan ook lang niet de enige plek waar je terecht kunt voor informatie. Vooral websites, televisie en tijdschriften zijn belangrijke informatiebronnen. Ook sociale media worden veel gebruikt om informatie op te doen. Boeken zijn in bepaalde genres echter ook een populaire informatiebron: vooral voor de onderwerpen geschiedenis en persoonlijke ontwikkeling pakt men er relatief vaak een boek bij.”

Platform voor leesbevordering

“Andere media zijn niet slechts concurrenten van het boek; ze kunnen juist ook ingezet worden als platform voor leesbevordering. Zo geven 7 op de 10 kijkers en gamers aan een boek te zijn gaan lezen door het kijken van de gelijknamige film of tv-serie of het spelen van de gelijknamige videogame. 9% geeft zelfs aan dit vaak te doen.”

Ook het in aanraking komen met auteurs via andere media, zoals televisieprogramma’s, kranten, tijdschriften en sociale media, draagt bij aan het kopen, lenen en lezen van boeken, aldus KVB Boekwerk: “Meer dan de helft van de lezers vindt het leuk om op deze manier in contact te komen met auteurs. Daarnaast zegt ruim de helft van de lezers wel eens een boek te zijn gaan kopen of lezen na op een dergelijke manier in contact gekomen te zijn met het boek.”

Bron: KVB Boekwerk

Plaats een reactie