‘Boeken, kranten en tijdschriften zijn essentieel’

De sector roept de overheid op de sluiting van boekhandels en lectuurwinkels te beëindigen. In een open brief in alle kranten wijst Audax op het belang van boeken, kranten en tijdschriften. “Door het sluiten van de lectuurhandel komt het aanbieden van een breed en gevarieerd titelaanbod in gevaar.”

Hubert de Leeuw, directeur van Audax, schrijft: “In België, Duitsland en Frankrijk worden kranten, tijdschriften en boeken wel als essentieel beschouwd. In Nederland is dit helaas niet zo. De huidige lockdown zorgt nu al voor een structurele verplaatsing van de verkoop naar sectoren die een beperkt aanbod hebben. Daar worden alleen commercieel interessante titels aangeboden. De gevolgen voor veel en vooral kleine titels en uitgeverijen zijn binnenkort onomkeerbaar.”

Hij wijst ook op de gevolgen voor leveranciers en klanten. “Om nog maar niet te spreken over de gevolgen voor al onze collega’s, uitgeverijen, drukkerijen, logistieke dienstverleners, distributeurs en schrijvers.”

Audax is actief op het gebied gedrukte media (met titels als Weekend, Vriendin en Santé) en de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken. Het bedrijf is ook bekend van winkelformules zoals Bruna en AKO. Met de open brief deed Audax, in navolging van uitgevers, distributeurs en brancheverenigingen, een dringende oproep aan het kabinet om de boekwinkels hun deuren weer te laten openen.

(Foto: Audax)

Boeken Kranten Tijdschriften

Plaats een reactie