Deze week verscheen, met veel publiciteit omgeven, het gratis boek Het water komt over de enorme duurzame verbouwing die Nederland nodig heeft omdat de zeespiegel stijgt. Uitgever De Correspondent laat het boek zo duurzaam mogelijk produceren.
Met Het water komt wil auteur Rutger Bregman het land wakker schudden; de ondertitel luidt dan ook: Een brief aan alle Nederlanders. Dat stelde uitgever Milou Klein Lankhorst voor de uitdaging om deze ‘brief’ dan ook daadwerkelijk bij iedere Nederlander te bezorgen, schrijft ze op de website: “Dat bracht ons allereerst bij het dilemma: moet dat dan wel met een papieren boek – gemaakt van dode bomen? Zijn e-books bijvoorbeeld niet veel duurzamer?”
Nederlanders lezen liefst van papier
Klein Lankhorst stelt vast dat de milieu-impact van papieren versus elektronische boeken sterk afhankelijk is van het leesgedrag: “Maar wat we ook weten: in Nederland leest het overgrote deel van de lezers het liefst van papier. Als we met deze boodschap zo veel mogelijk Nederlanders willen bereiken, dan kunnen we niet om een papieren editie heen. Daarom geven we Het water komt in alle vormen uit: als e-book, luisterboek en dus ook op papier.”
Duurzaamste opties gekozen
Om het boek gratis aan alle Nederlanders te kunnen aanbieden werd een samenwerking aangegaan met de Postcodeloterij. Die drukt en distribueert het boek en ging daarvoor op zoek naar de duurzaamste opties: “Voor het binnenwerk van dit boek is gekozen voor ongebleekt gerecycled papier. Het papier van het omslag is van bomen uit verantwoord beheerd bos (FSC). Eerder vonden we bij De Correspondent al het compacte lettertype Calicanto, een dunne letter waarmee we inkt besparen. Nieuw is het gebruik van cradle-to-cradle-inkt, waardoor het papier schoner gerecycled kan worden.”
“En niet onbelangrijk”, voegt Klein Lankhorst nog toe: “We kiezen ervoor het alleen op aanvraag te sturen, zodat het niet ongelezen in de prullenbak belandt. We hebben ervoor gekozen om er 50.000 te laten drukken, om te beginnen. Mochten er exemplaren overblijven, dan zullen we daar een goed doel voor vinden. We hopen natuurlijk dat we moeten bijdrukken. Want dat is ons doel: dit verhaal aan álle Nederlanders vertellen.”
Reacties
Hielke de Vries
Goed dat een boek duurzaam gedrukt wordt en dat PrintPakt er aandacht aan besteedt, maar om nou te vertellen dat het papier van het omslag FSC is, terwijl bijna al het papier het FSC-keurmerk heeft vind ik niet relevant. Jammer dat er weer over dode bomen gesproken wordt, zonder te vertellen dat de betreffende bomen uit speciale productiebossen komen en dat de bomen niet uit de oerbossen komen!
Zeker zo interessant vind ik het om te weten waar deze boeken gedrukt worden. Die informatie mis ik. Worden ze gedrukt bij Nederlandse drukkers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan of toch maar in een van de lage lonen landen met transport als vervuilend effect? Kortom, als er een positief verhaal verteld wordt, dan graag het complete en relevante verhaal.
mrprintpakt
Hi Hielke, hartelijk dank voor je reactie. We willen met het artikel vooral laten zien welke afwegingen de uitgever heeft gemaakt bij de beslissing het boek ook op papier uit te brengen, en op welke manier dat dan zo duurzaam mogelijk kan. We gaan proberen uit te vinden waar het boek gedrukt is.
mrprintpakt
Hi Hielke, we hebben het nagevraagd en de Postcodeloterij laat weten dat het boekje inderdaad in Nederland wordt geproduceerd: “Voor de druk van het boekje hebben we voor Zwaan gekozen. Een drukkerij die kwaliteit biedt en zich inzet voor het verduurzamen van de grafische sector.”
Henk Gianotten
Goed dat jullie de vraag van Hielke positief konden beantwoorden en dat Zwaan de drukker was. Jammer dat ze in het boek niet vermelden waar het wordt gedrukt. Gedrukt in Nederland of – nog beter – gedrukt door Zwaan.