Boek bij jubileum: ‘De krant, een cultuurgeschiedenis’

Bijna ongemerkt beleefde de Nederlandse krant vorig jaar zijn vierhonderdste verjaardag, stelt Villamedia vast: “Gelukkig krijgt de jubilerende dagbladpers nu alsnog alle aandacht in het gedegen en fraai geïllustreerde boek ‘De Krant’.”

Over de vroegste Nederlandse kranten is al wel vaker geschreven, maar de verhalen over de Courante uyt Italien, Duytslandt, Etc uit 1618 en de Tijdingen uyt verscheyde Quartieren uit 1619 blijven fascinerend, aldus Villamedia (website over journalistiek): “Met een haven, een bank en een beurs was Amsterdam niet alleen het centrum van de ontluikende wereldeconomie, maar ook van de internationale nieuwsvoorziening. Franse- en Engelstalige edities van Nederlandse kranten werden in heel Europa gelezen. De relatief grote persvrijheid bood ook buitenlandse uitgevers de mogelijkheid hier kranten en boeken te laten drukken. In de tijd van de Franse Revolutie en de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog had de Gazette de Leyde nog altijd internationale faam.”

De krant. Een cultuurgeschiedenis‘ beschrijft, onder redactie van Huub Wijfjes en Frank Harbers, de opkomst en bloeitijd van het dagblad. “Nu de krant het moeilijk heeft te midden van nieuwe media, blijven ze hoopvol voor de toekomst. Met onderzoeksjournalistiek, analyse en duiding lijkt de afgeslankte krant zijn bestaansrecht in gedrukte en digitale vorm opnieuw te bewijzen”, concludeert Villamedia.

Omslag van het jubileum-boek
Kranten

Plaats een reactie