Blockchain-postzegel primeur voor Oostenrijkse Post

De Oostenrijkse Post heeft al een reeks bijzondere postzegels op haar naam staan, variërend van Dirndl- en Lederhosen-zegels tot Swaroski-kristallen-zegels. Vorige maand presenteerde het postbedrijf ’s werelds eerste ‘blockchain’-postzegel, die de analoge en digitale wereld verenigt.

De zogenoemde ‘Crypto’-zegel kan niet alleen worden gebruikt om post mee te frankeren, maar vormt vooral ook een ‘virtueel verzamelobject’. De digitale tegenhanger van de fysiek zegel wordt opgeslagen in de blockchain, een speciale gedecentraliseerde dataopslag. Daar bevindt ze zich in een digitale portemonnee, een ‘Wallet’, die exclusief eigendom is van de eigenaar.

De Crypto-zegel

 

Elke postzegel heeft een unieke code – die ook als interactieve QR-code is meegedrukt – die de specifieke zegel identificeert. Onder een kraslak-laag bevindt zich bovendien de 42-cijferige code die toegang biedt tot de persoonlijke Wallet. Daarin is het eigenaarschap van de zegel vastgelegd, dat op die manier ook virtueel aan een ander kan worden overgedragen. Daarbij wordt elke transactie in de blockchain vastgelegd.

Diverse kleurversies van de ‘Crypto’-zegel zijn in verschillende oplages geproduceerd om de virtuele verzamelwoede aan te wakkeren. De in totaal 150.000 geproduceerde zegels zijn inmiddels vrijwel uitverkocht.

Verzamel alle verschillende kleuren

Reacties

  1. A. Kooyman

    Benieuwd wat allemaal uitkomt

Plaats een reactie