Binder maakt jaarverslag tot bijzonder boekwerk

Het KVGO-Jaarverslag over 2016 is een bijzonder boekwerk geworden: de makers gingen – anders dan te doen gebruikelijk – niet als eerste met de vormgever aan tafel, maar met de binder.

In het jaarverslag doet de redactie verslag van de totstandkoming: “Normaal gesproken is de binder de laatste speler in de grafische productieketen, nu de eerste die met creatieve ideeën los mocht gaan. Dat moet je niet twee keer zeggen. Voor we het wisten kwamen duizelingwekkend ingewikkeld gevouwen katernen langs. Asymmetrisch met halve pagina’s of uitslaanders op uiteenlopende papiersoorten en mocht er een opvallend ritme in de katernen komen, dan zorgde een katern op zijn kop voor weer een onverwachte wending.”

“Uiteindelijk trokken we niet alles uit de kast. Aan de lezer de taak op zoek te gaan naar de bijzonderheden en grapjes van de binder-vakman die – in tegenstelling tot wat de naam suggereert – wel degelijk op industriële wijze produceert.” (We geven er alvast een weg: de katernen zijn met CYMK-garen genaaid!)

Boeken

Plaats een reactie