Bijzonder boek voor jarige Gerrit Rietveld Academie

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Gerrit Rietveld Academie verscheen vorige week het boek STYLE IS FORBIDDEN. Naast de bijzondere inhoud – met autonome bijdragen van 68 alumni – is ook de grafische uitvoering van het boek een hoogstandje.

Het boek, ontworpen door Esther de Vries (Niessen&DeVries), vormde voor de drukker en zeker ook voor de binder een flinke uitdaging, vertelt Trudy Dorrepaal. Zij begeleidde de productie: “Er zijn zestien verschillende omslagen gemaakt door afwisselend op de witte en de grijze zijde van het papier te drukken en bovendien heeft de binder ook nog eens de omslagen telkens gedraaid. Alle omslagen samen zijn weer op vier verschillende manieren te combineren tot een tekst: Style is Forbidden.”

Om de variatie nog te vergroten zijn ook alle binnenwerken verschillend: er werden tien papiersoorten gebruikt en de katernen zijn vervolgens in een telkens wisselende volgorde gebonden. Daarbij is er voor het gekleurde tekstgedeelte dan nog eens van vier verschillende kleuren papier gebruik gemaakt, en zijn er acht verschillende typemachineletters toegepast. Zo is elk boek een uniek exemplaar geworden.

Veel publiek bij de presentatie van het boek door Frans Oosterhof (rechts)

 

Het boek werd samengesteld door Frans Oosterhof. Hij nam met dit project na drie decennia afscheid van de Gerrit Rietveld Academie. STYLE IS FORBIDDEN werd gedrukt door Coers & Roest en gebonden bij Patist.

Boeken

Plaats een reactie