Bestverkochte boeken Top 100

Eind januari maakte het CPNB weer de ‘Top 100 bestverkochte boeken’ van het afgelopen jaar bekend. De zevende zus van Lucinda Riley is met 300.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2021.

Op de tweede plek van de eindlijst staat het bestverkochte kinderboek van het jaar. De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin, verkocht 234.000 verkochte exemplaren. Ik ga leven van Lale Gül bezet met 207.000 verkochte boeken de 3de plek. Het boek bereikte hiermee de ‘gouden’ status. Dit debuut is het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige boek.

Bestverkocht en Meest Uitgeleend

Lucinda Riley, die vorig jaar overleed, staat voor het vierde jaar op rij met een boek bovenaan. Ze vestigde in 2021 wederom een nieuw en uniek record: haar boeken staan in totaal vijftien keer in de Top 100. Het CPNB zette enkele opmerkelijke feiten uit de Top 100 over het boekenjaar 2021 op een rij:

  • Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman (Inside) staat op de 4de plek. Het is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictieboek.
  • Valse getuige van Karin Slaughter (HarperCollins) is op de 10de plek het bestverkochte spannende boek. Met een 16de plek mag De nachtdienst van Esther Verhoef (Prometheus) zich het bestverkochte Nederlandstalige spannende boek noemen. Er staan in totaal veertien spannende boeken in de top 100.
  • Afvallen met gezond en vooral lekker eten van Natalia Rakhorst en Walter Rakhorst (Project Gezond) bereikte de 44ste plek – en is daarmee het bestverkochte kookboek. Er staan in totaal vier kookboeken in de top 100.

Meest uitgeleende boeken

Het CPNB publiceerde bovendien de lijst met meest uitgeleende boeken van 2021. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (De Correspondent) staat met 35.000 uitleningen op de eerste plaats. De gehele top 3 wordt in beslag genomen door oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor volwassenen. ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (Lebowski) staat op de 2de plek en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact) staat op de 3de plek.

Download de Top 100 verkoop (PDF)

Boeken

Plaats een reactie