‘Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel’ (CB) viert 150-jarig bestaan

Begin april wordt het 150-jarig jubileum gevierd van wat begon als het ‘Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel’. In 1926 veranderde de naam van het distributiecentrum voor de boekhandel in Centraal Boekhuis, later afgekort tot CB.

De geschiedschrijving van CB start in 1871: “Voor die moesten boekverkopers voor hun bestellingen verschillende uitgeverijen aanschrijven en kregen zij hun boeken via allerlei wegen geleverd. Een inefficiënt en kostbaar proces. De ‘Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels’ nam het initiatief tot de oprichting van het ‘Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhande’l. Via het Bestelhuis was centrale opslag, verwerking en levering van boeken mogelijk.”

Het Bestelhuis in 1874

“Zo ontstond een unieke logistieke oplossing voor de boekensector, die tot op de dag van vandaag voordeel oplevert voor alle partijen. Vanaf 1926 ging het bedrijf Centraal Boekhuis heten en in 1973 werd er verhuisd van Amsterdam naar Culemborg. Met de komst van internet wordt er in 1999 gestart met de E-commerce dienstverlening.” In 2012 werd het Centraal Boekhuis ook actief in de Healthcare sector, en werd de handelsnaam CB.

Bekijk de CB-historie sinds 1871

Jubileum evenement

Op dinsdag 6 april viert CB het jubileum met een online evenement. Onder de noemer The next step wordt er vooral ook naar de toekomst gekeken: “Wat brengt de toekomst? Hoe ontwikkelen markten, consumenten en organisaties? Hoe kunnen we samen anticiperen op en navigeren in een snel veranderende wereld?” Op het programma staan interessante sprekers uit onder meer het boekenvak.

  • Bron:
Boeken

Plaats een reactie