‘Beste en mooiste magazinecovers van 2022’

Traditiegetrouw zette Jaap Biemans, artdirector van het Volkskrant Magazine, weer de beste en mooiste magazinecovers van het afgelopen jaar op een rij. “‘Covers – goede en minder goede – zijn een reflectie van de tijd”, aldus Biemans (ook bekend als ‘Coverjunkie’) in de krant.

What a cover!’, juicht Coverjunkie op zijn Instagram-account bijvoorbeeld als hij vlak voor Kerst het nieuwe nummer van New York Magazine ziet met Donald Trump, eenzaam aan een tafeltje, op de cover bij een verhaal over de moeizame start van zijn verkiezingscampagne.

Ook een cover van The New York Times Magazine, over de economie van de pakketbezorging, valt zeer in de smaak bij Biemans. “Ze hebben een figuur gebouwd van dozen en die vervolgens gefotografeerd. Die analoge manier van werken, in dit digitale tijdperk, levert meteen iets spannends op.”

Verder zag Biemans veel covers rond het WK in Qatar en bijvoorbeeld de klimaatcrisis voorbij komen. Ook de oorlog in Oekraïne werd vaak verbeeld. De Tsjechische editie van Vogue in blauw en geel kan op waardering van Biemans rekenen. En uiteraard inspireerde het overlijden van de Britse koningin talloze magazineomslagen. Zoals die van de Britse Vogue: een volledige paarse cover met uitsluitend de tekst: ‘Her Majesty the Queen 1926-2022′.

Bekijk de selectie van magazinecovers die Biemans maakte voor De Volkskrant.

Tijdschriften

Plaats een reactie