België bekroont zijn mooiste boeken

Ook België bekroont jaarlijks de mooiste boeken die daar verschijnen. De catalogus ‘Léon Stynen: A Life of Architecture 1899-1990’ is winnaar van de titel Best Vormgegeven Boek 2019. De prijs voor het Beste Beeldboek is voor het vuistdikke boek ‘Nico Dockx talks with Dennis Tyfus’.

De laureaten werden eind oktober, bij aanvang van de Boekenbeurs, bekend gemaakt, meldt vakblad Grafisch Nieuws. De jury boog zich over bijna 100 inzendingen: “De klemtoon bij de beoordeling van de boekontwerpen lag op de tactiliteit van het geheel, de typografie, de spanning tussen woord en beeld, de sensitiviteit van de vormgever, de gehanteerde druktechnieken, net als de papierkeuze.”

Het vuistdikke boek ‘Nico Dockx talks with Dennis Tyfus’

De jury is enthousiast over de winnaars: ‘Léon Stynen’ is “een transparant, modern boek, dat nooit naar zuurstof hapt” en ‘Nico Dockx’ is een “overdonderend boek” waarin “alles op zijn plaats is gevallen”.

De jury blijkt kritisch over enkele trends: “We stuitten op zwarte, oranje of gekleurde schutbladen of knaloranje en groene banden, die de bal soms deerlijk misslaan. Boeken met een open rug zodat het boekblok zichtbaar is, duiken nog veelvuldig op maar lijken hun beste tijd te hebben gehad.”

De Prijs voor de Best Vormgegeven Boeken werd in België vorig jaar nieuw leven ingeblazen. In Nederland wordt jaarlijks een selectie van maximaal 33 ‘Best Verzorgde Boeken‘ verkozen.

Boeken

Plaats een reactie