Bekendmaking Best Verzorgde Boeken 2022

De vakjury-selectie van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2022 is bekend. Voor de achtste maal heeft ook de studentenjury weer een eigen keuze gemaakt. Er werden 262 boeken ingestuurd voor deelname aan de jaarlijkse competitie.

Stichting De Best Verzorgde Boeken viert ieder jaar het beste dat de grafische sector voortbrengt: “33 boeken die met hart en ziel zijn gemaakt. Boeken die zich sterk onderscheiden in de combinatie van zeer goed ontwerp, opdrachtgeverschap en kwalitatief hoogstaande lithografie, druk en bindwijze. Om nieuwe generaties van jonge ontwerpers te inspireren bestaat sinds 2016 ook een studentenjury bij de verkiezing van De Best Verzorgde Boeken.”

De internationale jury van ‘Best Book Design from all over the World’ kent de Nederlandse selectie een Bronzen Medaille en een Eervolle Vermelding toe:

  • De Bronzen Medaille gaat naar Architectures of Dismantling and Restructuring, uitgegeven door Lars Müller Publishers; hoofdredactie: Kirsten Marie Raahuage et al.; ontwerp: Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Philipp Doringer, Julie da Silva (Amsterdam); productie: Marjeta Morinc (lithografie), Wilco Art Books
  • De Eervolle Vermelding is voor Capturing Nature, uitgegeven door Zucker Art Books (USA); auteurs: Matthew Zucker, Pia Östlund; ontwerp: Haller Brun; productie: robstolk®
De 33 Best Verzorgde Boeken van 2022

Uitmuntende boekverzorging

“Nederland kent een lange traditie van uitmuntende boekverzorging”, schrijft Stichting De Best Verzorgde Boeken. “Dit betreft de kwaliteit van de Nederlandse ontwerp- en uitgeeftraditie evenals het technische meesterschap van lithografie, drukken en binden op Nederlandse bodem. De wat ouderwetse term ‘best verzorgd’ is altijd gehandhaafd in het bewustzijn dat de jury’s in de eerste plaats boeken uitverkiezen en niet alleen boekontwerpen.”

“In ieder goed gemaakt boek ontmoeten inhoud en vorm elkaar; ieder goed gemaakt boek komt voort uit een samenwerking tussen een opdrachtgever (meestal een uitgever), een ontwerper en de grafische industrie. De rolverdeling tussen de verschillende partners wisselt steeds. Het niveau van het Nederlands ontwerp inclusief de grafische boekverzorging dient jaarlijks bekroond te worden om zo het belang ervan in binnen- en buitenland te onderstrepen.”

Meer informatie over de 33 Best Verzorgde Boeken van 2022 vind je op de website.

Boeken

Plaats een reactie