Alfabet als inspiratiebron voor boekenmakers

Musea zijn weer open en het Haagse ‘Huis van het Boek’ pakt uit met een interessant programma. De tentoonstelling ‘W.F. Hermans in vorm’ belicht de vormgeving van de boeken van Hermans. En in het souterrain van het museum is een alfabet te zien van verzamelaar, tentoonstellingsmaker en illustrator Ernest Utermark.

Rickey Tax, samensteller van de expositie ‘W.F. Hermans in vorm’, is verheugd over nieuwe vondsten die er te zien zijn. “Omdat het W.F. Hermans-archief nog steeds gesloten is, behalve voor onderzoek, is er veel nieuws te zien. Ongepubliceerde correspondentie en originele (deels afgewezen) ontwerpen, waaronder die Van Hermans zelf, liggen naast de boeken.”

“Correspondentie met zijn uitgevers laat zien dat Hermans zich uitvoerig bezighield met de vormgeving van zijn boeken, waarvoor hij regelmatig suggesties doet. Keuzes die hem niet bevallen, kunnen rekenen op ongezouten kritiek.”

Tentoonstelling ‘W.F. Hermans in vorm’ (beeld: Huis van het Boek)

ABC: Het verzamelde alfabet

Al eeuwenlang is het alfabet een bron van inspiratie voor kunstenaars en boekontwerpers. Het nu in Den Haag tentoongestelde alfabet van Ernest Utermark (1967) bestaat uit zesentwintig 3D-collages van diverse voorwerpen en afbeeldingen. Die zijn afkomstig uit het omvangrijke beeldarchief dat hij in de loop der jaren bijeen heeft gebracht. Op elk plankje beginnen alle onderdelen met dezelfde letter, zowel in het Nederlands als in het Engels.

In samenwerking met het Rotterdamse ontwerpburo Enchilada en de schrijver Gerard Janssen maakte hij hiermee in 2010 het boek Ernest Utermark’s ABC – A collector’s Alphabet. Daarin worden de vrolijke assemblages gecombineerd met associatieve, humorvolle teksten. Voor dit boek werd een speciaal lettertype ontworpen; de ‘Ernesto’.

Uit de collectie van Huis van het Boek zijn in het souterrain ook een aantal voorbeelden van ABC-boeken te zien. In deze kleine presentatie vormen zij een fraai geheel met de originele 3D-collages van Ernest Utermark.

Ernest Utermark’s ABC – A collector’s Alphabet (beeld: Huis van het Boek)

Ernest Utermark studeerde in 1994 af aan de afdeling illustratie van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sinds 1999 is hij werkzaam bij het Kunstmuseum Den Haag, waar hij in verschillende hoedanigheden betrokken is bij de totstandkoming van tentoonstellingen. 

Boeken

Plaats een reactie