Abri’s brengen ode aan Amsterdamse muzieklegendes

Iedereen die in Amsterdam met het openbaar vervoer reist, is ze weleens tegengekomen: de abri’s met portretten en songteksten van muzieklegendes, in 2019 ontworpen door Streetart Frankey. Deze maand zijn er nieuwe portretten en songteksten geplaatst, ter aanvulling op de bestaande collectie.

In 2019 heeft kunstenaar Streetart Frankey in vijf Amsterdamse tram- en bushaltes van exploitant JCDecaux portretten en songteksten geplaatst van grootheden als André Hazes en Ramses Shaffy. “De tijdloze portretten vertellen het muzikale verhaal van de stad. De songteksten hebben een directe relatie met de buurt rond de haltes. Ook voegen de werken een portie humor toe aan het straatbeeld. Zoals we van Streetart Frankey gewend zijn.”

“Een geslaagd project dus”, vindt JCDecaux. “Maar er valt natuurlijk veel méér te vertellen over de Amsterdamse moderne muziekgeschiedenis. Daarom worden deze week nieuwe portretten en songteksten in onze abri’s geplaatst. Ter aanvulling op de bestaande collectie. Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar legendarische artiesten die verbonden zijn met een bepaalde plek in de stad.”

Abri met Johnny Jordaan (foto: JCDecaux)

Dit heeft een bijzondere, diverse groep artiesten opgeleverd. “De grote namen uit de eerste ronde worden vanaf deze week vergezeld van Johnny Jordaan (halte Westertoren), Spinvis (halte Plantage Middenlaan/Artis) en Tante Leen (halte Middenweg). Ook zijn er hedendaagse namen als rappers Nina (halte Bijlmerdreef) en Sjaak (halte Stadhouderskade) aan de collectie toegevoegd.”

Abri met Tante Leen (foto: JCDecaux)

Op in totaal tien abri’s zijn nu permanent stukjes van songteksten over de stad of buurt te lezen, met daarnaast portretten van de betreffende artiesten. De moderne, grafische kunst is wederom gedrukt op een marmeren achtergrond. “Zo ontstaat er een connectie tussen het klassieke en het nieuwe. Op deze manier hopen we de Amsterdammers iets moois te geven.”

Buitenreclame

Plaats een reactie