De Groene Amsterdammer voortaan in papieren wikkel

Weekblad De Groene Amsterdammer wordt sinds vorige maand in een papieren wikkel aan abonnees gestuurd. “Daarmee nemen we afscheid van plastic. Hopelijk zullen nog heel veel tijdschriften ons voorbeeld volgen.”

“Hoe voor de hand liggend deze overstap ook lijkt, toch heeft het nog vrij lang geduurd om deze te maken”, schrijven de makers van De Groene in een brief aan de lezers. “Liefst zouden wij helemaal zonder wikkel worden verstuurd. Maar helaas is het voor de automatische postverwerking belangrijk dat er een wikkel om zit. Alleen voor de hele grote klanten, tijdschriften met oplages boven de tweehonderdduizend exemplaren, maakt PostNL een uitzondering.”

Goed alternatief

“Gelukkig is er nu een goed alternatief. Enthousiast gemaakt door klanten zoals De Groene heeft onze drukkerij Senefelder Misset besloten te investeren in een nieuwe machine. Deze maakt het mogelijk ons weekblad snel en betaalbaar van een papieren omslag te voorzien, die voldoet aan de eisen van PostNL én geschikt is voor de papierbak. De Groene Amsterdammer is de eerste klant van Senefelder die de overstap maakt. Hopelijk zullen nog veel tijdschriften ons voorbeeld volgen.”

Tijdschrift in papieren wikkel (Beeld: Senefelder Misset)

“Wij zijn erg blij met onze papieren wikkel. Want welk plastic je ook gebruikt het is minder goed recyclebaar dan papier. De ‘composteerbare’ folies die veel organisaties gebruiken zijn in werkelijkheid in Nederland niet goed composteerbaar en moeten bij het restafval worden gedaan, zodat het verbrand wordt’, stelt De Groene. “Alternatieve ‘plastics’ gemaakt uit bijvoorbeeld suikerriet, hebben eveneens allerlei milieunadelen. En ze kunnen vaak wel gerecycled worden, maar plasticrecycling is minder succesvol dan papierrecycling.”

Drukkerij Senefelder Misset gaat op zijn website dieper in op de vraag: “Kun je tijdschriften beter in papier of in folie verpakken?”

Tijdschriften

Plaats een reactie