425e Jaargang van Enkhuizer Almanak verschenen

Begin oktober is de 425ste jaargang van de Enkhuizer Almanak verschenen. De lustrum-editie is voor de gelegenheid voorzien van gouddrukfolie op het omslag en een gouden in plaats van het traditionele rood leeslintje.

Uitgeefster Fransje Jongert vertelt in een interview met het Noordhollands Dagblad dat, ondanks ziekte begin dit jaar, de Almanak ook dit jaar weer helemaal compleet is: “Alles staat er weer in. De feest-, treur-, en devotiedagen, de hoogwaterstanden, zichtbaarheid van de planeten, markten, kermissen, festivals en evenementen, de weersvoorspellingen, huis-, tuin- en keukentips, weetjes en wetenswaardigheden, uitdrukkingen en de woordgrapjes waar ik zo dol op ben. En een leuk verhaal over midwinterhoornblazen van gastschrijver Willem de Niet.”

Almanak in de schoen

Jongert twijfelt er niet aan dat ook de 450ste jaargang gehaald gaat worden: “Tijden veranderen, maar de Enkhuizer Almanak zal voor veel mensen altijd een begrip blijven. Jong en oud wil hem ook graag als boekje, al die apps zijn de mensen echt wel een beetje zat. En hij past ook mooi in de schoen met Sinterklaas.’”

Goudfolie op het omslag en een goud leeslintje

In ons land zien we in het midden van de 16e en het begin van de 17e eeuw voor het eerst in boekdruk gemaakte almanakken. Jaarlijks verschijnen de Amsterdamse, de Haarlemse, de Leidse, de Utrechtse, de Enkhuizer, de Zuphense, de Sneeker, de Deventer en nog vele andere. Van alle almanakken verschijnt er op dit moment nog slechts één en dat is de Enkhuizer Almanak.

Boeken Kalenders

Plaats een reactie