33 Best Verzorgde Boeken 2016 zijn bekend!

Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 298 boeken in.

De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

Bekijk de keuze van de vakjury.

De selectie is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 9 maart zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of ook Nederlandse boeken in de prijzen vallen.

Welke boeken het predicaat ‘Best Verzorgd’ verdienen is dit jaar bepaald door een vakjury die de boekenbranche, de grafische bedrijfstak en de ontwerpers vertegenwoordigt: ontwerpers Yolanda Huntelaar en Remco van Bladel, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers) en Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam).  Boeken waarbij juryleden op een of andere wijze betrokken zijn geweest zijn beoordeeld door een schaduwjury.

Vanaf vorig jaar worden de inzendingen ook beoordeeld door een vijfkoppige studentenjury waarin vijf academies zijn vertegenwoordigd. Het oordeel van deze toekomstige boekenmakers wordt 1 juni bekendgemaakt.

Vanaf 29 september zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2016 exposeren. Uiteraard zal ook tijdens de Frankfurter Buchmesse het nieuwe keurcorps te bewonderen zijn.

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken.

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO/Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mede mogelijk.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek, Beroeporganisatie Nederlands Ontwerpers en Grafische Cultuurstichting.

Boeken

Plaats een reactie