175 Jaar krant in Limburg

Het Limburgse kranten­landschap was een halve eeuw geleden veel­kleurig. In de provincie verschenen maar liefst vier dagbladen: elke regio had zijn eigen ‘gazet’. Anno 2021 is er nog één titel over: ‘De Limburger’ viert dit jaar het 175 jarig bestaan.

Eind januari verscheen ter gelegenheid van het jubileum een speciale editie met een voorpagina in de stijl van een uitgave van begin 1900. De krant werd tevens voorzien van een speciale bijlage. Bovendien is er een documentaire gemaakt over ‘175 jaar krant in de provincie’.

Speciale voorpagina voor jubileumuitgave

De oorsprong van De Limburger ligt in Heerlen. Daar verscheen in 1846 de eerste voorloper: Het Weekblad van Heerlen. Die titel, opgericht door de nog niet zo lang naar Heerlen verhuisde Duitser Johann Bernhard Hermann Weyerhorst, was geen lang leven beschoren. Al in 1847 koos Weyerhorst ervoor de naam om te dopen in Der Limburger Courier. Een krant in het Duits, de taal die veel inwoners in de pas sinds 1815 bij Nederland gevoegde regio destijds nog spraken.

In 1868 ging de krant weer op de Nederlandse toer en veranderde de naam in De Limburger Koerier. Om nu in 2021 het 175 jarig jubileum te vieren als De Limburger.

‘De Limburger’-tijdlijn sinds 1846

Kranten

Plaats een reactie